7 Şubat 2013 Perşembe

ZEMHERİDE HAVUÇ ÇORBASI



Kışın güzel taraflarından biride. Dumanı tüte tüte içilen bir çorbadır. Grip salgını aldı başını gidiyor dikkat etmek lazım. Bunun yanında vücut direncimizide güçlendirmemiz lazım bu çorba bunun için birebir.


Malzemeler:


  • Beş tane havuç
  • 5 su bardağı su
  • Zerdeçal
  • Bir tane karanfil
  • Karabiber ve tuz
  • Bir buçuk su bardağı kadar süt


Hazırlanışı


Havuçları soyalım ve dört beş parça halinde bir tencerenin içine alalım. Bir bardak kadar sütü ve dört bardak kadar suyu ekleyip kaynatalım. Daha sonra blender yardımı ile havuçları iyice ezelim. Tencerenin içine zerdeçalı rendeleyelim. Arzu edilen kadar karabiber ve tuz ekleyelim. Kalan sütün ve suyun tamamını da ekleyip on, onbeş dakika daha kaynatalım. Ben servis ederken ince ince kıyılmış taze soğan ile süsledim. Sizde deneyebilirsiniz.





Afiyetler olsun...



IZGARA BİFTEK



Dün nohut pilav tarifini vermiştim. Oradan pilav yapımını inceleyebilirsiniz. Bifteğin yanına en iyi gidecek yemeklerden biride pilavdır.


Hazırlaşını


Elektirikli ızgaralar evde kullanım için çok idealler koku sorunuda yok ben elektirikli ızgara kullanıyorum.  Etler pişerken , domatesleri ortadan ikiye kesiyoruz ve onlarıda ızgara üzerinde kısık ateşte pişiriyoruz. Soğanlarıda halka halka kesip ızgara üzerinde pişiriyoruz.. Pişen biftekler ile birlikte soğan halkarı ve domatesleri servis tabağımıza alabiliriz.


Not: Sizin böyle bir imkanınız yoksa biftekleri hafif sıvıyağ ile yağlanmış teflon tavada çok kısık ateşte arkalı önlü pişirebilirsiniz ardından aynı tavada domates ve soğanlarıda kısıt ateşte pişirebilirsiz.




Afiyetler olsun...

 

6 Şubat 2013 Çarşamba

KIŞIN DA İÇİLİR LİMONATA



Yazın sıcağında buz gibi bir limonatının yerini çoğu zaman hiçbir şey tutamaz belki ama benim gibi sıcak içeceklerle arası pek iyi olmayan kişiler için kışında güzel bir alternatif olabilir. Limon kelimesini okuduktan sonra ağzınızın sulandığını hisseder gibiyim. :) 



Malzemeler

  • Altı adet limon
  • Ben 3 çay bardağı kadar şeker kullandım ama damat tadınıza göre miktarı azaltabilirsiniz ya da tam tersi


Hazırlanışı

Limonları derince bir kaba ince ince rendelereyerek başlıyoruz. Rendelediğimiz limonların üzerine toz şekeride ilave ederek bir gün buzdobalında bekletiyoruz.

Şekerli limon karışımını el yordamı ile iyice yoğurarak ince tel süzgeç ile başka bir kaba aktarıyoruz. Limon konsantiremiz artık hazır. Dilediğiniz kadar su ilave edip çoğaltabilirsiniz. Elde ettiğiniz konsantireyi buz kalıplarına alıp buzdolabınızın buzluğunda da saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman su ilave ederek hazırlayabilirsiniz.




Afiyetler olsun...

 



KIŞ GÜZELİ NOHUT PİLAV



Bu aralar hava şartları mevsim normallerinin üstünde olsada kış aylarındayız hala ve yanında turşu ile çok hoş bir lezzet olacağı düşündüm ve nohut pilav yapmaya karar verdim. Unutmadan yazayım nohutları bir gece öncesinden ıslattım.


Malzemeler

  • İki su bardağı nohut 
  • Bir çorba kaşığı domates salçası
  • Bir adet orta boy soğan
  • Üç çorba kaşığı kadar sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı kadar kaynar su
  • Tuz

Hazırlanışı


Bir gün önceden nohutları ayıkladıktan sonra bir miktar tuz attığımız suda onbeş yirmi dakika kadar bekletin. Sonra bu suyu dökerek yeniden nohutların üzerini kapatacak kadar su ilave edin ve bir gece suda bekletin.

Artık nohutların iyice yumuşamış olması lazım. Suyunu süzebiliriz. Ben düdüklü tencerede yapıyorum daha çabuk pişiyor. Soğanları yağda kavurmaya başlayalım. Soğanlar pembeleşmeye yakın salçayıda ekleyelim. Üç dört dakika daha kavurmaya devam edelim. Nohutlarıda düdüklü tencerenin içine ilave edip suyunu ve tuzunu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatalım. Benim düdüklü tecerede ortalama sekiz dakika gibi bir sürede pişiyor.


Pilav Malzemeler

  • İki su bardağı pirinç 
  • Su
  • Tuz
  • Tereyağ 


Hazırlanışı

Ayıklanan pirinçleri bir kaba alalım üzerini örtecek kadar su koyalım ve tuz ilave edelim. 30 35 dakika kadar dinlenmeye bıraklım. Daha sonra pirinçleri süzelim ve genişçe bir tencerenin içine tereyağımızı eritelim ve pirinçleri ekleyelim. Yemeğin tuzunuda ilave ederek biraz kavuralım. Ben gelende göz kararı pirinçlerin üzerini örtecek kadar su ileve ederek tencerenin kapağını kapatıyorum. Su kaynayana kadar orta ateşte pişiriyoruz ve daha sonra suyunu çekene kadar da kısıt ateşe pişirmeye devam ediyoruz.

Pilav suyunu çektikson sonra ocağın altını kapatalım ben kağıt havlu kullanıyorum temiz bir bezde olur. Pilavın üzerini örtüp demlenmeye bırakalım. Pilavımızda hazır artık servis edebiliriz. Sunum olarak farklı şekiller deneyebilirsiniz.



Afiyetler olsun...

5 Şubat 2013 Salı

ADI KISIR KENDI DEĞİL NAR EKŞİLİ




Muzip bir giriş yapayım dedim ama olmadı sanırım. Yeni yeni ısınmaya başlıyorum mazur görün.
Bloğuma yazdığım tarifleri gören bir arkadaşım. Tariflerimin çok kolay olduğunu söyledi evet belki ilk etapta biraz işin kolayına kaçmış olabilirim ama zaman içinde oda görecekki burada çok daha yapımı zor tarifleride yayınlayacağım. Şimdilik elimden gelen bu. Ahir zamanda daha zor tarifler girebilmek adına diyelim ve  bu konuyu kapatalım. Gelelim günün son tarifi olan nar ekşili kısıra


Malzemeler

  • İki su bardağı ince bulgur
  • İki su bardağı su
  • Bir adet kuru soğan
  • Yarım su bardağı sıvıyağ zeytin yağı tercih ettim ben daha güzel oluyor
  • İki yemek kaşığı salça
  • İstenilen miktarda tuz
  • Bir adet limon
  • Bir yemek kaşığı nar ekşisi
  • Altı yedi adet yeşil soğan
  • Üç adet domates
  • İki adet salatalık; salatalık turşusuda olur
  • Dere otu miktarını kendiniz belirleyin herkesin çok sevdiği bir sebze değil nede olsa

Hazırlanışı

  • Bulguru yayvanca bir kaba alalım kapaklı bir kap olması lazımki bulgurumuz demlensin. Üstüne iki su bardağı sıçak su dökelim. Kapağını kapatıp beklemeye alalım.
  • Kuru soğanı yemeklik doğradaıktan sonra sıvıyağ ile kavuralım. Pembeleşmeye yakın salçayıda ekleyelim birazda salça ile kavuralım.
  • Artık bulgurun kabarmış olması lazım üstüne tuzunu atalım ve salça soğan karışımını, sıktığımız limonun suyunu, nar ekşini ekleyip iyice harmanlayalım.
  • Geriye domatesleri ve salatalıkları küp küp doğramak ve dere otu ve yeşil soğanları ince ince kıymak ve hepsini kısırımıza ekleyip karıştırmak kaldı.



Afiyetler olsun...

 

 

PEYNİRLİ POĞAÇA



Bir önceki tarifim olan Limonlu kekte son anda haber aldığım bir misafirim olduğunu yazmıştım. Sadece bir kekle karşılarına çıkmak olmaz dedim kendi kedime ve zaman ne kadar sıkıtlı olsada birde peynirli poğaça yapma kararı aldım. Peynirli poğaçayı yaptım üstüne birde tarifini bloğuma girecek kadar vaktimde kaldı. :)


Malzemeler

  •  Beş çorba kaşığı kadar sıvı yağ
  •  Bir çorba kaşığı kadar margarin ( ben sana kullanıyorum )
  •  Bir adet yumurta sarısı ile beyazını ayırıyoruz beyazını iç malzemede kullanıyoruz. Sarısını üzeri için
  • 3,5 su bardağı kadar un
  • Üç yemek kaşığı kadar yoğurt
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 200 gram kadar beyaz peynir
  • İsteğe göre üzerine susam ve çörek otu

Hazırlanışı


Öncelik olarak ulu bir kaba elemenizde fayda var ben genelde bir yemekte un kullanıyorsam unu elemeyi tercih ediyorum. Daha sonra peynir hariç diğer malzemeleride kabın içine alın ve güzelce yoğurun. Hamuru biraz dinlenmeye bırakın yaklaşık 15 dakika yeterlidir.

Dinlenmiş hamurumuzdan belirli büyüklükte parçalar koparın ve eliniz ile biraz açın ve içine peniri koyun ve hamurunuzu ikiye katlayarak kapatın. Hazırladığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısınıda sürerek 175 dereceye ayarlanmış fırınınızda üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.



Afiyetler olsun...

LİMONLU KEK


Her ne kadar bloğumu şimdilik ben ve birkaç yakın arkadaşım ziyaret etsede umarım bu rakam ilerleyen zamanlarda artar.

Bügün akşam çayına misafirim var ve son dakikada haberi oldu benim için. Bende pratik ve lezzetli olduğundan limonlu kek yapmaya karar verdim. Artık çayla birlikte servis ederim.

Malzemeler
 
  • 3 adet yumurta
  • 200 gr margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 limonun kabukları ve suyu
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı civarı un
  • 1 su bardağı yoğurt

Hazırlanışı

Derince bir kaba önce yumurtalarımızı kıralım ve mikser yardımı ile çırpalım. Kabın içine eklediğimiz her malzemeden sonra mikser yardımı ile iyice çırpalım ve sırasıyla, yoğurt, margarin, un, kabartma tozu, rendelediğimiz limon kabukları ve limon suyunu ilave edin.

Not: İsteğe göre içerisine kırık ceviz veya fındıkta koyabilirsiniz.

Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 45-50 dakika kadar pişirelim. Limonlu kekimiz hazır.



Afiyetler Olsun...