5 Mart 2013 Salı

BEŞAMEL SOS YAPIMI



Dün fırın makarna tarifininde beşamel sos kullanmıştım tarifini bugün veriyorum.

Malzemeler

•  İki su bardağı süt
•  İki çorba kaşığı margarin
•  İki çorba kaşığı un
•  tuz
•  Bir yumurta sarısı
•  Bir tatlı kaşığı limon suyu


Hazırlanışı

Öncelikle bir tavaya unu ve yağı alıyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Kavurdukdan sonra yavaş yavaş sütü ekleyelim ve koyulaşıncaya kadar pişirelim. Koyulaşdıktan sonra ocağın altını kapatalım ve yumurta sarısınıda ekleyelim ve iyice karıştıralım. Yeteri kadar tuz ve karabiber ekleyelim sosumuz hazır artık kullanabiliriz.



Afiyetler olsun...

4 Mart 2013 Pazartesi

LEZZETİ VE KALORİSİ BOL - FIRIN MAKARNA

Baharın habercisi cemreler bir bir düşe dursun. Yaz ayları da yaklaşmakta o yüzden elimizi çabuk tutalım ve bu kalorisi bol olan yemeklerin tadına biran önce bakalım. 
Malzemeler
 
  • Bir paket kalın makarna ya da fırın makarna şeklinde satılıyor
  • 750 gram ılık Beşamel Sos ( tarifi yarın )
  • İki adet yumurta sarısı
  • Tuz
  • 100-150 gram sert az yağlı beyaz peynir ufalıyoruz
  • 150 gram kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
Öncelik olarak makarnaları haşlamakla başlıyoruz. Derin bir tencere içine yeteri kadar su koyalım ve kaynatalım. Suya tuz ve sıvıyağ ilave edelim ardından makarları da içine salalım ve ara ara karıştırarak on dakika kadar kısıt ateşte pişirelim. Ben borcam kullanıyorum siz fırın tepsiside kullanabilirsiniz. Borcamı yağlayalım. Beşamel sosa yumurta sarılarını ilave edelim ve çırpalım. Fırın kabımızı kapatacak şekilde sosun bir kısımını yayalım. Sosun bir kısmınıda üzeri için ayırdıktan sonra kalan sosu makarna ile karıştıralım. Makarları tepsiye alalım. Üzeri için ayırdığımız sosuda döktükten sonra fırına verebiliriz.
Pişmesine yaklaşık beş dakika kala tepsiyi fırından çıkartıp üzerine kaşar peynirini gezdirelim ve tekrar fırına alıp üzeri kızarıncaya kadar pişirdikten sonra fırından çıkartalım. Makarnamız hazır.

Afiyetler olsun...

1 Mart 2013 Cuma

SAĞLIK KAYNAĞI ISPANAK - BORANİ

Geçen gün bir gazetede okumuştum. Ispanak kanserden kalp damar hastalığına kadar pek çok dertle savaşmakta etkili bir sebzeymiş. Bende bu sebzeyi biraz daha lezzetli bir hale getiren borani tarifini yapmaya karar verdim.

Malzemeler

 
  • Yarım kilo ıspanak
  • Birtepeleme çorba kaşığı un
  • İki çorba kaşığı sıvıyağ
  • Bir orta boy soğan
  • İki su bardağı yoğurt
  • Bir çorba kaşığı tereyağ
  • Pulbiber

Hazırlanışı

 
Ispanağı temizledikten sonra yayvan bir tencereye alalım, kısık ateşte ıspanaklar diriliklerini kaybedene ve suyunu çekene kadar pişirelim. Diğer taraftan sıvıyağı başka bir tencereye alalım unu ekleyelim ve un kokusu çıkana kadar iki üç dakika kavuralım. Küp küp doğradığımız soğanı da ekleyelim pişirmeye kavurmaya edelim. Soğanlar pembeleşince sosu  ıspanakların içine ilave edelim ve bu şekilde dört beş dakika pişirmeye devam edelim. Daha sonra Yoğurdu azar azar ilave edelim, Tencerenin kapağını kapatarak biraz daha pişirelim. Son olarak küçük bir tava içerisinde tereyağı eritelim ve pul biberi de ekleyip  bu sosu ıspanağa ilave edelim. Boranimiz hazır.

 

Sağlıklı bir sebzeden biraz kalorili birşeye dönüştü galiba :)

Afiyetler olsun...

25 Şubat 2013 Pazartesi

KABAK TATLISI



Kabak tatlısı sever misiniz ? Ben yılda bir kere de olsa yaparım ve keyifle yerim. Artık son zamanları yemek istiyorsanız acele edin ve tu tarifi deneyin.
 


Malzemeler:

  • İki kg kabak
  • Üç su bardağı tozşeker
  • Kırık ceviz


 
Hazırlanışı
Bizim pazarda hazır temizlenmiş şeklinde satıyorlar ben öle aldım yoksa temizlemesi ve ayıklaması zaman alıyor ve yorucu. Kabakları genişce bir tencereye alalım. Üç su bardağı toz şekeride ilave edelim ve kısık ateşte tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak ara ara hafifce karıştırarak yaklaşık kırk dakika kadar pişirelim. Kabaklar pişmiş mi kontrol ettikten sonra  tencerenin içinde soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kabakları servis tabağına alıp üzerine ceviz serpelim.

Afiyetler olsun...

22 Şubat 2013 Cuma

ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI

Soğuk kış günleri geri geldi. Bu havadalarda en güzel yapılacak şeylerden biride sıcak bir çorba içmek olsa gerek.


Malzemeler

 
  • Bir adet orta boy soğan
  • Dört diş sarımsak
  • Bir su bardağı kırmızı mercimek
  • Tuz, karabiber, kurunane
  • Bir adet limon
  • Sıvıyağ
  • Yarım litre sıcak su
  • Bir avuç dolusu kadar erişte

Hazırlanışı

Öncelikle soğan ve sarımsakları doğrayalım ve yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri tuz,karabiber ve kurunaneyle birlikte tencereye ekleyelim. Bir iki dakika kadar kavuralım. Üstüne sıcak suyuda ilave edelim ardından mercimekler ezilene kadar kısıt ateşte pişirelim. Son olarak erişteler ve limon suyunu da ekledikten sonra bir müddet daha kaynatalım. Çorbamız servise hazır dilerseniz üzerini kurunane ile süsleyebilirsiniz.



 


Afiyetler olsun...

20 Şubat 2013 Çarşamba

PATATES SALATASI TAZE SOĞANLI



Yaşam galesi birkaç gün uzak bıraktı beni bloğumdan. Neyseki arayı fazla açmadan yediklerine dikkat edenlerin çok beyeneğini düşündüğüm patates salatası ile geri döndüm.

 

Hazırlanışı
 
Beş altı kadar patatesi yıkayıp kabuklarını soymadan bir tencerenin içine aldım. Üzerlerini geçecek kadar su ve biraz da tuz ekleyip haşlamaya başladım. Patatesler haşlanırken yeşil soğanları ve maydanozları ince ince kıydım, Bir limonu sıktım ve sumağı hazır ettim. Haşlanan patatesleri soğuduktan sonra soydum ve kuşbaşı kuşbaşı kestim. Malzemelerin hepsini derince bir kaba aldım. Zeytinyağ ve limonu üzerine gezdirip. Patatesleri ezmeden salatayı karıştırdım ve üzerine sumak ekledim.



 

Afiyetler olsun...

18 Şubat 2013 Pazartesi

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

Makarna ve pilav nedendir bilmem soframdan hiç eksik olmaz. Galiba küçüklükten gelen bir alışkanlık. Haftada en az bir kere pişiriyorum. Ana yemeğin yanında sizde doyurucu bir lezzet arıyorsanız doğru tariftesiniz.


Malzemeler

 
  • İki su bardağı bulgur
  • İki çorba kaşığı domates salçası
  • Bir büyük kuru soğan
  • İki çorba kaşığı zeytinyağı
  • sıcak su
  • tuz
  • kuru nane




Hazırlanışı 
 
Bulgurları gözden geçirelim. Yıkadıktan sonra da süzülmesi için bir bekleyelim. Bir tencerenin içinde yemeklik olarak doğradığımız soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Salçayı da ilave edip bir iki dakika kadarda salça ile kavuralım. Daha sonra bulgurları da tencereye ekleyip üzerine tuz atalım ve hepsini iyice karıştıralım. Üzerlerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte su kaynayana kadar pişirelim. Daha sonra ocağın altını kısalım. Bulgurlar hafif ıslak kalana kadar bu şekilde pişirelim. İsteyen bulgurın iyice suyu çekmesini bekleyebilir nasıl arzu ederseniz. Daha sonra pilavda da yaptığımız gibi üstünü temiz bir bez yardımı ile örtelim ve on onbeş dakika demlenmeye bırakalım. Son olarak üzerini kuru nane ile süsledikten sonra servise hazır.


 


Afiyetlerolsun...