15 Şubat 2013 Cuma

HAFİF BİR TATLI SÜTLAÇ



Sütlü tatlıları seviyorum. İnsan yedikten sonra acaba bu tatlı kaç kaloriydi gibi bir pişmanlık duymuyor. En azından ben duymuyorum.


Malzemeler

  • İki kg. süt
  • Bir litre su
  • İki kahve fincanı pirinç
  • Arzu ettiğiniz miktarda tozşeker
  • Tarçın ( üzeri için )


Hazırlanışı

Ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri süt ve su ile birlikte orta ateşte pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısalım. İki saat kadar kısık ateşte, hafif koyulaşmaya başlayana kadar pişirelim. Daha sonra toz şekeri ilave edelim. Üzeri kaymak bağlayıp koyulaştığında ocaktan alalım ve kaselere dolduralım. Belirli bir süre oda sıcaklığında beklettinden sonra buzdolabına alalım ve birazda buz dolabında soğuduktan sonra servise hazır.




Afiyetler olsun...



14 Şubat 2013 Perşembe

SABAH GÜZELİ MANTARLI OMLET



Sabah kahvaltısında insan bazen değişik birşey istiyor. Dikkat ettiniz mi bilmem genelde hafta içi her sabah hep aynı kahvaltı masası yiyeceklerin yerleri bile değişmiyor masada. Bir düşünün bana hak vereceksiniz. Geçelim bugünkü tarifimiz olan sabah kahvaltılarını lezzetlendiricek mantarlı omlete.


Malzemeler

  • Üç adet yumurta
  • Bir avuç kadar mantar ( ölçüsünü tam bilemiyorum size kalmış )
  • Karabiber ve tuz

Hazırlanışı

Mantarları güzelce yıkadıktan sonra gelişi güzel keselim. İsteyenler küçük dilimler halinde de kesebilir. Az bir yağda mantarları pişirmeye başlayalım. Bir kabın içinde yumurtaları çırpalım. Tuz ve kararbiberi ilave edelim. Daha sonra yumurtaları tavaya ilave edelim ve kısıt ateşte pişirelim olmasına yakın üzerine arzu ederseniz kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.



Afiyetler olsun...

12 Şubat 2013 Salı

ELMA DİLİM FIRIN PATATES


Bloğumun ilk yorumunu gönderen sarımutfak-handeye teşekkürlerimi iletiyorum.  Küçükte olsa insanın emek verdiği şeyin karşılığını alması güzel.


Geçelim bugünki tarifimize yine bir o kadar lezzetli ve lezzetinin yanında bir o kadarda pratik bir tarif ile sizlerleyim. Fırın patates. 


Malzemeler

  • Küçükboy patates
  • Sıvıyağ
  • Birkaç diş sarımsak
  • Tuz, kekik, karabiber, ( isteğe göre kırmızı pulbiber )

Hazırlanışı

Patatesleri kabukları ile fırına vereceğmiz için kabuklarını iyice yıkılayım. Yıkadığımız patatesleri elma dilimleri şekilde bölelim. Dört ya da sekiz parçaya bölebilirsiniz patatesin boyutuna göre. Daha sonra patatesleri bir fırın kabına alalım. Üzerine sıvıyağ, tuz, kekik, karabiber, ve ince ince kestiğimiz sarımsaklarıda ekleyip şöyle bir karıştırıp fırına verelim.



Afiyetler olsun...


11 Şubat 2013 Pazartesi

DOMATES SOSLU MAKARNA


İki günlük hafta sonu ayrılığından sonra tekrar merhaba. Haftanın en keyifli ayrıca en sıkıcı günüde pazar günüdür benim için. Yeni bir haftaya başlamının verdiği ağırlık akşam yemeğinde kolaya kaçmama neden oldu. Kolay ama bir o kadar da lezzetli bir yemek. Bu tabağa hangi çocuk hayır diyebilir ki ?


Malzemeler  

  • Yarım paket makarna
  • İki üç tane domates
  • Bir tatlı kaşığı kdar biber salçası ( domateste olur )
  • İki üç diş sarımsak
  • Üç çorba kaşığı kadar zeytinyağı ( ayçiçekte yağıda olabilir )
  • Bir çorba kaşığı sirke
  • Tuz, kekik ve karabiber

Hazırlanışı


Makarnaları kaynar suda yaklaşık yedi sekiz dakika haşlayarak başlıyoruz. Sosu için Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp kesin. Bir tavanın içinede domatesleri zeytinyağını ve salçayı ekleyerek pişirmeye başlayalın. Üç dört dakika kadar sosumuz kavrulduktan sonra makarnanın haşlama suyundan üç dört çorba kaşığı kadar tavaya ilave edin. Rendelenmiş sarımsakları. sirkeyi, istenilen ölçülerde tuz, kekik ve karabiberi de ekleyerek sosu kaynatın. Haşlanan makarnanın suyunu süzdükten sonra sosla karıştırın.



Afiyetler olsun...

8 Şubat 2013 Cuma

TEREYAĞLI FIRINDA TAVUK


Bloğuma ilk yorumu bırakacak internet gezginizi sana sesleniyorum lütfen elini çabuk tut. Küçük bir sitemden sonra bugünün tarifine geçebilirim. :)


Kereviz çorbası tarifinde bütün bir tavuğu haşlamış ve suyunu çorba tarifinde kullanmıştık. Kocaman bir tavuk elimizde kaldı. :) Bunuda değerlendirmenin en lezzetli yolu olarak tereyağı ile tadına tat katılan fırında tavuk olarak düşündüm.


Malzemeler

  • Bir bütün tavuk
  • Bir yemek kaşığı kadar tereyağ önceden bolaptan çıkarmanızda yarar var sürülmesi daha kolay olur.
  • Tuz, kırmızı pulbiber, kekik (tavuğa yakıştığını düşündüğünüz başka baharatlar varsa kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı

Kereviz çorbası tarifini yaparken tavuğu haşlamıştık ama sıfırdan başlayacak olanlar. Derin bir tencereye tavuğu alsınlar ve tavuğun üzerini kaplayacak kadar su ilave etsinler. Yaklaşık yirmibeş dakika haşlandıktan sonra tavuğu soğumaya bırakabiliriz. Oda sıcaklığına getirdiğimiz tereyağının içine baharatları da ekleyerek karıştıralım. Daha sonra tavuğu tepsiye alabiliriz. Ben tepsinin altına yağlı kağıt serdim. Terayağlı karışım ile tavuğun her tarafını yağlıyoruz. Önceden ikiyüz derecede ısıtılmış fırında yaklaşık kırk dakika kadar pişiriyoruz. Artık yeni nesil fırınlarda üstü pişti altı pişmedi gibi bir sorun yaşanmasada fırınınız eski bir modelse pişirirken tavuğu alt üst etmenizde fayda var. Tavuğun pişip pişmediğini anlamak için bir çatal yada kürdanı tavuğa batırın eğer rahat bir şekilde geri çekebiliyorsanız pişmiş demektir.



Afiyetler olsun...

KEREVİZ ÇORBASI


Kerevizi kim sevmez ki :) Bügün tadı dillere destan olmuş türk mutfağının zavgeçilmezlerinden kereviz çorbası ile sizlerleyim. Kereviz için bu kadar zahmete giremem demeyin Şifa niyetine sıcak sıcak için. 

Malzemeler:


  • Üç su bardağı tavuk suyu (merak etmeyin aşağıda anlattım.)
  • Bir büyük boy kereviz
  • Bir havuç
  • Bir limon
  • Tane karabiber
  • Tuz
  • Biberiye

Hazırlanışı

Önce tavuk suyu:

Bir bütün tavuğu, biberiye, tane karabiber ve kereviz yaprakları ile 3-4 bardak suda haşlayalım. Tavuk haşlandıktan sonra tencerenin içinden alalım. Suyun içinde sadece iki üç  tane karabiber tanesi bırakıp diğerlerini çıkartalım.

Haşladığımız tavukla ilgili bir tarifide artık yarın bloğuma eklerim.



Çorba:

Hazırladığımız tavuk suyuna, Kerevizleri soyup ince ince keselim, dilimlediğimiz soğan ve halka şeklinde doğradığımız havucu ilave edelim. Yarım limonun suyunu ve iki su bardağı su ekleyip kaynatalım. Kerevizler yumuşadıktan ocağı kapalım. Yarım kalan limonunda suyunu ilave edelim. Blender aracılığı karışımı ezelim. Bir süre daha kaynattıktan sonra servise hazır.




Afiyetler olsun...

PATATES EZMESİ


Sizde patates sevenlerden misiniz ? Cevabınız evet ise bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Şimdi düşündümde ızgara bifteğin yanınada çok yakışır. Baharatla aranız iyi değilse muskat size ağır gelebilir hatırlatmakta fayda var.


Malzemeler:

  • Üç orta boy patates
  • Bir orta boy soğan
  • Bir buçuk yemek kaşığı kadar salça domates biber karışık daha iyi olur.
  • Bir diş sarımsak
  • 1 dolu çay kaşığı muskat rendesi
  • kuru nane, tuz, kırmızı biber istenilen ölçülerde
  • Zeytinyağı


Hazırlanışı

Patatesleri küp küp şeklinde doğrayalım. Sıçak suda haşlayalım. Diğer taraftan soğanları küp küp keselim, sarımsağı rendeleyelim ve zeytinyağında kavuralım. Salçayı ekleyerek kavurma işine devam edelim. Haşlanan pateteslerin suyunu süzelim ve tencerenin içine ilave edelim. Tahta kaşık yardımı ile patatesleri ezelim. Mustak, nane, tuz ve kırmızı biber ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra patetes ezmesi hazır.


Afiyetler olsun...