25 Şubat 2013 Pazartesi

KABAK TATLISI



Kabak tatlısı sever misiniz ? Ben yılda bir kere de olsa yaparım ve keyifle yerim. Artık son zamanları yemek istiyorsanız acele edin ve tu tarifi deneyin.
 


Malzemeler:

  • İki kg kabak
  • Üç su bardağı tozşeker
  • Kırık ceviz


 
Hazırlanışı
Bizim pazarda hazır temizlenmiş şeklinde satıyorlar ben öle aldım yoksa temizlemesi ve ayıklaması zaman alıyor ve yorucu. Kabakları genişce bir tencereye alalım. Üç su bardağı toz şekeride ilave edelim ve kısık ateşte tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak ara ara hafifce karıştırarak yaklaşık kırk dakika kadar pişirelim. Kabaklar pişmiş mi kontrol ettikten sonra  tencerenin içinde soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kabakları servis tabağına alıp üzerine ceviz serpelim.

Afiyetler olsun...

22 Şubat 2013 Cuma

ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI

Soğuk kış günleri geri geldi. Bu havadalarda en güzel yapılacak şeylerden biride sıcak bir çorba içmek olsa gerek.


Malzemeler

 
  • Bir adet orta boy soğan
  • Dört diş sarımsak
  • Bir su bardağı kırmızı mercimek
  • Tuz, karabiber, kurunane
  • Bir adet limon
  • Sıvıyağ
  • Yarım litre sıcak su
  • Bir avuç dolusu kadar erişte

Hazırlanışı

Öncelikle soğan ve sarımsakları doğrayalım ve yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri tuz,karabiber ve kurunaneyle birlikte tencereye ekleyelim. Bir iki dakika kadar kavuralım. Üstüne sıcak suyuda ilave edelim ardından mercimekler ezilene kadar kısıt ateşte pişirelim. Son olarak erişteler ve limon suyunu da ekledikten sonra bir müddet daha kaynatalım. Çorbamız servise hazır dilerseniz üzerini kurunane ile süsleyebilirsiniz.



 


Afiyetler olsun...

20 Şubat 2013 Çarşamba

PATATES SALATASI TAZE SOĞANLI



Yaşam galesi birkaç gün uzak bıraktı beni bloğumdan. Neyseki arayı fazla açmadan yediklerine dikkat edenlerin çok beyeneğini düşündüğüm patates salatası ile geri döndüm.

 

Hazırlanışı
 
Beş altı kadar patatesi yıkayıp kabuklarını soymadan bir tencerenin içine aldım. Üzerlerini geçecek kadar su ve biraz da tuz ekleyip haşlamaya başladım. Patatesler haşlanırken yeşil soğanları ve maydanozları ince ince kıydım, Bir limonu sıktım ve sumağı hazır ettim. Haşlanan patatesleri soğuduktan sonra soydum ve kuşbaşı kuşbaşı kestim. Malzemelerin hepsini derince bir kaba aldım. Zeytinyağ ve limonu üzerine gezdirip. Patatesleri ezmeden salatayı karıştırdım ve üzerine sumak ekledim.



 

Afiyetler olsun...

18 Şubat 2013 Pazartesi

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

Makarna ve pilav nedendir bilmem soframdan hiç eksik olmaz. Galiba küçüklükten gelen bir alışkanlık. Haftada en az bir kere pişiriyorum. Ana yemeğin yanında sizde doyurucu bir lezzet arıyorsanız doğru tariftesiniz.


Malzemeler

 
  • İki su bardağı bulgur
  • İki çorba kaşığı domates salçası
  • Bir büyük kuru soğan
  • İki çorba kaşığı zeytinyağı
  • sıcak su
  • tuz
  • kuru nane




Hazırlanışı 
 
Bulgurları gözden geçirelim. Yıkadıktan sonra da süzülmesi için bir bekleyelim. Bir tencerenin içinde yemeklik olarak doğradığımız soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Salçayı da ilave edip bir iki dakika kadarda salça ile kavuralım. Daha sonra bulgurları da tencereye ekleyip üzerine tuz atalım ve hepsini iyice karıştıralım. Üzerlerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte su kaynayana kadar pişirelim. Daha sonra ocağın altını kısalım. Bulgurlar hafif ıslak kalana kadar bu şekilde pişirelim. İsteyen bulgurın iyice suyu çekmesini bekleyebilir nasıl arzu ederseniz. Daha sonra pilavda da yaptığımız gibi üstünü temiz bir bez yardımı ile örtelim ve on onbeş dakika demlenmeye bırakalım. Son olarak üzerini kuru nane ile süsledikten sonra servise hazır.


 


Afiyetlerolsun...

15 Şubat 2013 Cuma

HAFİF BİR TATLI SÜTLAÇ



Sütlü tatlıları seviyorum. İnsan yedikten sonra acaba bu tatlı kaç kaloriydi gibi bir pişmanlık duymuyor. En azından ben duymuyorum.


Malzemeler

  • İki kg. süt
  • Bir litre su
  • İki kahve fincanı pirinç
  • Arzu ettiğiniz miktarda tozşeker
  • Tarçın ( üzeri için )


Hazırlanışı

Ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri süt ve su ile birlikte orta ateşte pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısalım. İki saat kadar kısık ateşte, hafif koyulaşmaya başlayana kadar pişirelim. Daha sonra toz şekeri ilave edelim. Üzeri kaymak bağlayıp koyulaştığında ocaktan alalım ve kaselere dolduralım. Belirli bir süre oda sıcaklığında beklettinden sonra buzdolabına alalım ve birazda buz dolabında soğuduktan sonra servise hazır.




Afiyetler olsun...



14 Şubat 2013 Perşembe

SABAH GÜZELİ MANTARLI OMLET



Sabah kahvaltısında insan bazen değişik birşey istiyor. Dikkat ettiniz mi bilmem genelde hafta içi her sabah hep aynı kahvaltı masası yiyeceklerin yerleri bile değişmiyor masada. Bir düşünün bana hak vereceksiniz. Geçelim bugünkü tarifimiz olan sabah kahvaltılarını lezzetlendiricek mantarlı omlete.


Malzemeler

  • Üç adet yumurta
  • Bir avuç kadar mantar ( ölçüsünü tam bilemiyorum size kalmış )
  • Karabiber ve tuz

Hazırlanışı

Mantarları güzelce yıkadıktan sonra gelişi güzel keselim. İsteyenler küçük dilimler halinde de kesebilir. Az bir yağda mantarları pişirmeye başlayalım. Bir kabın içinde yumurtaları çırpalım. Tuz ve kararbiberi ilave edelim. Daha sonra yumurtaları tavaya ilave edelim ve kısıt ateşte pişirelim olmasına yakın üzerine arzu ederseniz kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.



Afiyetler olsun...

12 Şubat 2013 Salı

ELMA DİLİM FIRIN PATATES


Bloğumun ilk yorumunu gönderen sarımutfak-handeye teşekkürlerimi iletiyorum.  Küçükte olsa insanın emek verdiği şeyin karşılığını alması güzel.


Geçelim bugünki tarifimize yine bir o kadar lezzetli ve lezzetinin yanında bir o kadarda pratik bir tarif ile sizlerleyim. Fırın patates. 


Malzemeler

  • Küçükboy patates
  • Sıvıyağ
  • Birkaç diş sarımsak
  • Tuz, kekik, karabiber, ( isteğe göre kırmızı pulbiber )

Hazırlanışı

Patatesleri kabukları ile fırına vereceğmiz için kabuklarını iyice yıkılayım. Yıkadığımız patatesleri elma dilimleri şekilde bölelim. Dört ya da sekiz parçaya bölebilirsiniz patatesin boyutuna göre. Daha sonra patatesleri bir fırın kabına alalım. Üzerine sıvıyağ, tuz, kekik, karabiber, ve ince ince kestiğimiz sarımsaklarıda ekleyip şöyle bir karıştırıp fırına verelim.



Afiyetler olsun...