11 Şubat 2013 Pazartesi

DOMATES SOSLU MAKARNA


İki günlük hafta sonu ayrılığından sonra tekrar merhaba. Haftanın en keyifli ayrıca en sıkıcı günüde pazar günüdür benim için. Yeni bir haftaya başlamının verdiği ağırlık akşam yemeğinde kolaya kaçmama neden oldu. Kolay ama bir o kadar da lezzetli bir yemek. Bu tabağa hangi çocuk hayır diyebilir ki ?


Malzemeler  

  • Yarım paket makarna
  • İki üç tane domates
  • Bir tatlı kaşığı kdar biber salçası ( domateste olur )
  • İki üç diş sarımsak
  • Üç çorba kaşığı kadar zeytinyağı ( ayçiçekte yağıda olabilir )
  • Bir çorba kaşığı sirke
  • Tuz, kekik ve karabiber

Hazırlanışı


Makarnaları kaynar suda yaklaşık yedi sekiz dakika haşlayarak başlıyoruz. Sosu için Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp kesin. Bir tavanın içinede domatesleri zeytinyağını ve salçayı ekleyerek pişirmeye başlayalın. Üç dört dakika kadar sosumuz kavrulduktan sonra makarnanın haşlama suyundan üç dört çorba kaşığı kadar tavaya ilave edin. Rendelenmiş sarımsakları. sirkeyi, istenilen ölçülerde tuz, kekik ve karabiberi de ekleyerek sosu kaynatın. Haşlanan makarnanın suyunu süzdükten sonra sosla karıştırın.



Afiyetler olsun...

8 Şubat 2013 Cuma

TEREYAĞLI FIRINDA TAVUK


Bloğuma ilk yorumu bırakacak internet gezginizi sana sesleniyorum lütfen elini çabuk tut. Küçük bir sitemden sonra bugünün tarifine geçebilirim. :)


Kereviz çorbası tarifinde bütün bir tavuğu haşlamış ve suyunu çorba tarifinde kullanmıştık. Kocaman bir tavuk elimizde kaldı. :) Bunuda değerlendirmenin en lezzetli yolu olarak tereyağı ile tadına tat katılan fırında tavuk olarak düşündüm.


Malzemeler

  • Bir bütün tavuk
  • Bir yemek kaşığı kadar tereyağ önceden bolaptan çıkarmanızda yarar var sürülmesi daha kolay olur.
  • Tuz, kırmızı pulbiber, kekik (tavuğa yakıştığını düşündüğünüz başka baharatlar varsa kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı

Kereviz çorbası tarifini yaparken tavuğu haşlamıştık ama sıfırdan başlayacak olanlar. Derin bir tencereye tavuğu alsınlar ve tavuğun üzerini kaplayacak kadar su ilave etsinler. Yaklaşık yirmibeş dakika haşlandıktan sonra tavuğu soğumaya bırakabiliriz. Oda sıcaklığına getirdiğimiz tereyağının içine baharatları da ekleyerek karıştıralım. Daha sonra tavuğu tepsiye alabiliriz. Ben tepsinin altına yağlı kağıt serdim. Terayağlı karışım ile tavuğun her tarafını yağlıyoruz. Önceden ikiyüz derecede ısıtılmış fırında yaklaşık kırk dakika kadar pişiriyoruz. Artık yeni nesil fırınlarda üstü pişti altı pişmedi gibi bir sorun yaşanmasada fırınınız eski bir modelse pişirirken tavuğu alt üst etmenizde fayda var. Tavuğun pişip pişmediğini anlamak için bir çatal yada kürdanı tavuğa batırın eğer rahat bir şekilde geri çekebiliyorsanız pişmiş demektir.



Afiyetler olsun...

KEREVİZ ÇORBASI


Kerevizi kim sevmez ki :) Bügün tadı dillere destan olmuş türk mutfağının zavgeçilmezlerinden kereviz çorbası ile sizlerleyim. Kereviz için bu kadar zahmete giremem demeyin Şifa niyetine sıcak sıcak için. 

Malzemeler:


  • Üç su bardağı tavuk suyu (merak etmeyin aşağıda anlattım.)
  • Bir büyük boy kereviz
  • Bir havuç
  • Bir limon
  • Tane karabiber
  • Tuz
  • Biberiye

Hazırlanışı

Önce tavuk suyu:

Bir bütün tavuğu, biberiye, tane karabiber ve kereviz yaprakları ile 3-4 bardak suda haşlayalım. Tavuk haşlandıktan sonra tencerenin içinden alalım. Suyun içinde sadece iki üç  tane karabiber tanesi bırakıp diğerlerini çıkartalım.

Haşladığımız tavukla ilgili bir tarifide artık yarın bloğuma eklerim.



Çorba:

Hazırladığımız tavuk suyuna, Kerevizleri soyup ince ince keselim, dilimlediğimiz soğan ve halka şeklinde doğradığımız havucu ilave edelim. Yarım limonun suyunu ve iki su bardağı su ekleyip kaynatalım. Kerevizler yumuşadıktan ocağı kapalım. Yarım kalan limonunda suyunu ilave edelim. Blender aracılığı karışımı ezelim. Bir süre daha kaynattıktan sonra servise hazır.




Afiyetler olsun...

PATATES EZMESİ


Sizde patates sevenlerden misiniz ? Cevabınız evet ise bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Şimdi düşündümde ızgara bifteğin yanınada çok yakışır. Baharatla aranız iyi değilse muskat size ağır gelebilir hatırlatmakta fayda var.


Malzemeler:

  • Üç orta boy patates
  • Bir orta boy soğan
  • Bir buçuk yemek kaşığı kadar salça domates biber karışık daha iyi olur.
  • Bir diş sarımsak
  • 1 dolu çay kaşığı muskat rendesi
  • kuru nane, tuz, kırmızı biber istenilen ölçülerde
  • Zeytinyağı


Hazırlanışı

Patatesleri küp küp şeklinde doğrayalım. Sıçak suda haşlayalım. Diğer taraftan soğanları küp küp keselim, sarımsağı rendeleyelim ve zeytinyağında kavuralım. Salçayı ekleyerek kavurma işine devam edelim. Haşlanan pateteslerin suyunu süzelim ve tencerenin içine ilave edelim. Tahta kaşık yardımı ile patatesleri ezelim. Mustak, nane, tuz ve kırmızı biber ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra patetes ezmesi hazır.


Afiyetler olsun...

7 Şubat 2013 Perşembe

ZEMHERİDE HAVUÇ ÇORBASI



Kışın güzel taraflarından biride. Dumanı tüte tüte içilen bir çorbadır. Grip salgını aldı başını gidiyor dikkat etmek lazım. Bunun yanında vücut direncimizide güçlendirmemiz lazım bu çorba bunun için birebir.


Malzemeler:


  • Beş tane havuç
  • 5 su bardağı su
  • Zerdeçal
  • Bir tane karanfil
  • Karabiber ve tuz
  • Bir buçuk su bardağı kadar süt


Hazırlanışı


Havuçları soyalım ve dört beş parça halinde bir tencerenin içine alalım. Bir bardak kadar sütü ve dört bardak kadar suyu ekleyip kaynatalım. Daha sonra blender yardımı ile havuçları iyice ezelim. Tencerenin içine zerdeçalı rendeleyelim. Arzu edilen kadar karabiber ve tuz ekleyelim. Kalan sütün ve suyun tamamını da ekleyip on, onbeş dakika daha kaynatalım. Ben servis ederken ince ince kıyılmış taze soğan ile süsledim. Sizde deneyebilirsiniz.





Afiyetler olsun...



IZGARA BİFTEK



Dün nohut pilav tarifini vermiştim. Oradan pilav yapımını inceleyebilirsiniz. Bifteğin yanına en iyi gidecek yemeklerden biride pilavdır.


Hazırlaşını


Elektirikli ızgaralar evde kullanım için çok idealler koku sorunuda yok ben elektirikli ızgara kullanıyorum.  Etler pişerken , domatesleri ortadan ikiye kesiyoruz ve onlarıda ızgara üzerinde kısık ateşte pişiriyoruz. Soğanlarıda halka halka kesip ızgara üzerinde pişiriyoruz.. Pişen biftekler ile birlikte soğan halkarı ve domatesleri servis tabağımıza alabiliriz.


Not: Sizin böyle bir imkanınız yoksa biftekleri hafif sıvıyağ ile yağlanmış teflon tavada çok kısık ateşte arkalı önlü pişirebilirsiniz ardından aynı tavada domates ve soğanlarıda kısıt ateşte pişirebilirsiz.




Afiyetler olsun...

 

6 Şubat 2013 Çarşamba

KIŞIN DA İÇİLİR LİMONATA



Yazın sıcağında buz gibi bir limonatının yerini çoğu zaman hiçbir şey tutamaz belki ama benim gibi sıcak içeceklerle arası pek iyi olmayan kişiler için kışında güzel bir alternatif olabilir. Limon kelimesini okuduktan sonra ağzınızın sulandığını hisseder gibiyim. :) 



Malzemeler

  • Altı adet limon
  • Ben 3 çay bardağı kadar şeker kullandım ama damat tadınıza göre miktarı azaltabilirsiniz ya da tam tersi


Hazırlanışı

Limonları derince bir kaba ince ince rendelereyerek başlıyoruz. Rendelediğimiz limonların üzerine toz şekeride ilave ederek bir gün buzdobalında bekletiyoruz.

Şekerli limon karışımını el yordamı ile iyice yoğurarak ince tel süzgeç ile başka bir kaba aktarıyoruz. Limon konsantiremiz artık hazır. Dilediğiniz kadar su ilave edip çoğaltabilirsiniz. Elde ettiğiniz konsantireyi buz kalıplarına alıp buzdolabınızın buzluğunda da saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman su ilave ederek hazırlayabilirsiniz.




Afiyetler olsun...